marți, 26 august 2008

Indragostita de tuberoze


E perioada tuberozelor, florile albe in forma de trompeta, ale carei molecule mirositoare continua sa se innoiasca si dupa 48 de ore dupa ce au fost culese.
Originara din Mexic, tuberoza a fost introdusa in Occident in secolul XVI si e cultivata in zilele noastre in Italia, Spania, Egipt, Maroc si, mai ales, in India. Infloreste in august si se culege pana in septembrie.
Corolele acestei flori sunt tratate repede si cu cea mai mare grija. In epoca Renasterii italiene, fetelor li se interzicea sa se plimbe prin gradinile de tuberoze, pentru a nu fi imbatate de parfum si a se lasa urmarite de barbatii innebuniti de acest parfum erotic.
Legenda tuberozelor in Franta atentioneaza fetele tinere sa nu se respire mireasma lor dupa ce se intuneca de teama ca ar putea sa le induca o stare romantica. Sunt flori esentiale ale culturii si mitologiei indiene, folosite in diverse obiceiuri si traditii, supranumite misterul noptii.

In medicina ayurvedica, uleiurile obtinute din aceasta floare sint considerate foarte pretioase nu numai pentru splendidul miros, dar si pentru proprietatile lui curative. Tuberozele sint cunoscute pentru capacitatea lor de a induce stari emotionale profunde. Deschizind chakra coroanei, care se afla deasupra capului, imbunatatesc puterile psihice. Tuberozele pot, de asemenea, sa amplifice inspiratia artistica si sa stimuleze creativitatea - de care este responsabila partea stinga a creierului. Ea aduce o stare de liniste atit corpului, cit si mintii. Poate din aceste considerente uleiul esential de tuberoze este atit de scump.

Dar parfumurile cu note de tuberoze miros senzual, feminin, ametitor. Daca nu ai grija, te acapareaza.

Parfumuri cu tuberoze
- pe care le gasiti la noi in tara: Fracas ( Robert Piguet), Poison ( Dior), Amarige si Organza (Givenchy), Magie Noire ( Lancome).
- nu le gasiti in tara, dar sunt superbe: Tubereuse (Caron), Tubereuse Criminelle ( Serge Lutens), Carnal Flower ( Editions de Parfums), Tuberosa d' Autunno ( i Profumi di Firenze), Tubéreuse (Annick Goutal), Tuberosa (Santa Maria Novella ).

Niciun comentariu: