miercuri, 18 iunie 2008

Ingrediente periculoase din produsele cosmetice

Cumaparam adesea produse cosmetice ghidati de brand, de ambalajs si uneori, la sfarsit, aruncam si un ochi asupra listei de ingrediente. Lista din care oricum nu intelegem nimic de cele mai multe ori. Si ingredientele ar trebui sa fie cele mai importante.
Mai jos avem o lista a unor ingrediente toxice si a efectelor produse:
1.Alcohol, Isopropyl (SD-40) un solevent foarte iritant si cu efect deshidratant, care ataca stratul protector de acizi naturali ai pielii, organismul devenind astfel mai vulnerabil la bacterii si virusi. Este obtinut din propilena, un derivat al petroleum-ului. Poate produce pete maronii si imbatranirea prematura a pielii.

2.Surfactanti anionic - surfactanti incaracati negativ, folositi de obicei in spalatorii, pentru degresearea motoarelor si in 90% dintre produsele de ingirjire cosmetica sub forma de spuma. Pot fi contaminati cu nitrosamine, agenti cancerigeni.
Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
Ammonium Laureth Sulfate (ALES)
Sodium Methyl Cocoyl Taurate
Sodium Lauroyl Sarcosinate
Sodium Cocoyl Sarcosinate
Potassium Coco Hydrolysed Collagen
TEA (Triethanolamine) Lauryl Sulfate
TEA (Triethanolamine) Laureth Sulfate
Lauryl or Cocoyl Sarcosine
Disodium Oleamide Sulfosuccinate
Disodium Laureth Sulfosuccinate
Disodium Dioctyl Sulfosuccinate, etc.

3.Butylated Hydroxyanisole (BHA)- cancerigen

4.Butylated Hydroxytoluene (BHT) - contine toluen, provoaca reactii alergice si dermatita.

5.Surfactanti cationici - sunt folositi mai ales in balsamul de par, dar initial erau folositi in industriile drept agenti anti-statici. Sunt sintetici, iritanti, toxici, pot provoca alergii. Inhalarea pe cale orala poate fi letala.
Stearalkonium chloride
Benzalkonium chloride
Cetrimonium chloride
Cetalkonium chloride
Lauryl dimonium hydrolysed collagen

6.Cocoamidopropyl Betaine poate provoca iritatii ale ochilor si ale pielii

7.DEA (diethanolamine), MEA (Monoethanolamine) and TEA (triethanolamine) - deseori folosite in cosmetice pentru a obtine un PH neutru. TEA provoaca reactii alergice, incluzand probleme ale ochilor, uscarea pielii si a parului, poate fi toxic daca este absorbit de piele o perioada lunga de timp.
DEA mareste riscul de cancer la ficat si rinichi. In Europa este interzis.

8.Formaldehida -un cunoscut agent cancerigen. Provoaca alergii, drmatite, dureri de cap, oboseala cronica. Inhalarea este extrem de pericloasa pentru ochii, nas si gat (membranele mucoase).

9. Parfumul- poate indica nu mai putin de 4000 de ingrediente, multe dintre ele toxice sau cancerigene. Cercetarile arata ca poate ataca sistemul nervos, cauzand depresie, hiperactivitate si irascibilitate.

10.Stearalkonium Chloride - folosit in basamurile de par si in creme. Toxic si iritant. Folosit in industria tesaturilor.

11.Toluene - otrvitor, foarte toxic! Provoaca iritatii ale pielii si ale sistemuli repirator. Inhalat poate fi chiar fatal. Contacul prelungit poate provoca dermatite, deshidratare grava.

Informatii de pe cosmeticsaware weblog


Niciun comentariu: